اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 در دیوان عدالت اداری چگونه باید انجام شود؟

مهلت اعتراض به رأی کمیسیون ماده 100 چقدر است؟

آیا نقض رأی کمیسیون ماده 100 ممکن است؟

با توجه به این که در قانون شهرداری، ماده 100 یکی از آن ماده های پر پیچ و خم است؛ در آسا وکیل بر آن شدیم که صفر تا صد آن را با شما در میان بگذاریم.

مخصوصاً هموطنان عزیز تهرانی که به دلیل پایتخت نشینی، بیشتر از سایر شهرها با تخلّفات ساختمانی و ماده 100 شهرداری درگیر هستند.

چنانچه خدای ناکرده با الزامات ماده 100 دست و پنجه نرم می کنید و می خواهید مانند یک وکیل کارکشته عمل کنید و یا صرفاً به دنبال دانستن زیر و بم این ماده هستید، در این مقاله با آسا وکیل همراه باشید.

همان طور که در مقاله های پیشین گفته شد، در ماده 100 قانون شهرداری ها حکم به تشکیل کمیسیونی برای رسیدگی به تخلّفات ساختمانی داده شده است.

نتیجه رسیدگی این کمیسیون با توجه به نوع تخلّف صورت گرفته، 2 حالت دارد:

·        اگر خوش شانس باشید که قضیه با پرداخت جریمه نقدی ختم به خیر می شود.

·        در غیر این صورت حکم به تخریب آنچه ساخته اید در انتظارتان است.

حرف حساب ماده 100 چیست؟

بر اساس ماده ۱۰۰ شهرداری، هیچ مالک زمین یا ساختمانی حق ندارد در محدوده شهری یا حریم آن بدون اخذ مجوز مخصوص از شهرداری یعنی همان پروانه ساخت، بیاید بکوبد و بسازد و حتی زمینش را تفکیک کند.

در صورت وقوع هریک از موارد ذکر شده، شهرداری آنقدری اختیار دارد که جلوی ساخت و ساز این ساختمان های بدون پروانه و گاهاً برخلاف پروانه صادره را بگیرد.

در این شرایط هر چقدر مالک بنده خدا بگوید چهار دیواری است و اختیاری، هیچ فایده ای ندارد. در نتیجه صرف نظر از محصور بودن یا نبودن زمین مورد ساخت و ساز، شهرداری قدرت متوقف کردن عملیات ساختمانی را دارد.

کاربر گرامی آسا وکیل، دقت داشته باشید که شهرداری فقط می تواند از اقدامات متخلّفانه جلوگیری کند. امّا تصمیم گیری راجع به تخریب یا جریمه در حیطه اختیارات کمیسیون ماده 100 است.

کمیسیون ماده 100 چگونه به تخلّف ساختمانی رسیدگی می کند؟

کمیسیون ماده 100 شهرداری علم غیب ندارد و یا اعضای این کمیسیون آنقدری بیکار نیستند که بگردند و ببینند کدام مالک مرتکب تخلّف ساختمانی شده است!

زمانی که شهرداری مانع ساخت و ساز ساختمان فاقد پروانه و یا مخالف با مندرجات پروانه شود، وظیفه دارد که نهایتاً ظرف یک هفته از روزی که جلوگیری کرده موضوع را به کمیسیون ماده 100 اطلاع دهد.

 اگر چنین نکند کمیسیون مذکور به درخواست مالک به پرونده رسیدگی نموده و رأی صادر می کند.

با رأی کمیسیون ماده 100 امیدتان را از دست ندهید!

چنانچه رأی کمیسیون ماده 100 شهرداری تهران (یا شهری که در آن ساکن هستید) به ضرر شما صادر شده است، توصیه می کنم پیش از هر گونه اقدامی این مسئله را با ما در آسا وکیل در میان بگذارید تا بتوانیم با توجه به شرایط موجود بهترین راهکارها را پیش پای شما قرار دهیم.

تذکر: رأی صادر شده از سوی کمیسیون ماده صد، به معنی تمام شدن همه چیز نیست، بلکه راه برای اعتراض به آن باز است.

حالت دیگری هم وجود دارد. یعنی رأی کمیسیون به نفع مالک صادر شود. در این شرایط شهرداری حق اعتراض به رأی مذکور را دارد.

مرجع رسیدگی به اعتراض مالک یا شهرداری نسبت به رأی بدوی کمیسیون ماده صد، تشکیلات دیگری به نام کمیسیون تجدید نظر است.

تصمیمی که کمیسیون تجدید نظر اخذ کند؛ اصولاً جای  امّا و اگری نداشته و قطعی است مگر در موارد استثنائی که پای دیوان عدالت اداری به میان می آید.

دیوان عدالت اداری، راه نجاتی از رأی قطعی کمیسیون ماده 100

همان طور که عرض کردم، رأی صادره از کمیسیون شهرداری قطعی بوده و باید اجرا شود. امّا در مواردی حتی امکان شکایت از این رأی نیز وجود دارد.

چنین شکایتی باید در دیوان عدالت اداری مطرح شود. آن هم از این جهت که در صدور رأی مذکور، قوانین و مقررات نقض شده و یا به کلی بر خلاف قوانین بوده است.

با اتکاء به چه دلایلی به دیوان عدالت اداری برویم؟!

در این بخش قرار هست به مواردی اشاره کنم که به کمک آن ها می توانید رأی دیوان عدالت اداری در مورد کمیسیون ماده 100 را به نفع خود تغییر دهید.

دیوان عدالت اداری می تواند رأی صادره از کمیسیون ماده 100 را در صورت وجود موارد زیر به چالش بکشد و یا باطل کند:

1- چنانچه در رسیدگی کمیسیون، حقوق دفاعی مالک از او سلب شده باشد

الف) وقتی صحبت از حقوق دفاعی می شود؛ یعنی مواردی مثل ابلاغ نشدن فرم تخلّف ساختمانی به مالک، آن هم با توجه به این که چنین فرمی برای مالک فرستاده می شود تا او دفاعیاتش را در قالب این فرم ارسال کند.

ب) حال که صحبت از ابلاغ شد باید عرض کنم که؛ رأی کمیسیون ماده 100 باید به مالک ابلاغ شود و اگر این ابلاغ بدون رعایت قوانین باشد، از موارد نقض رأی در دیوان عدالت اداری خواهد بود.

تذکر: رأی مذکور باید به شخص ذی نفع ابلاغ شود و مالک فقط یکی از ذی نفع ها است و هر شخصی که از رأی کمیسیون دچار ضرر شود، ذی نفع محسوب شده و حق اعتراض در دیوان عدالت اداری را دارد.

حال این ذی نفع می تواند از ورثه مالک تا حتی مستأجر و ار و. باشد.

پ) از دیگر موارد سلب کننده حقوق دفاعی، رعایت نکردن مهلت های قانونی زیر توسط شهرداری و کمیسیون ماده 100 است.

·        پیش تر اشاره کردم که شهرداری بعد از جلوگیری از ساخت و ساز غیرقانونی، مکلّف است ظرف یک هفته موضوع را در کمیسیون ماده 100 مطرح کند، در غیر این صورت شخص ذی نفع می تواند ابطال رأی را از دیوان عدالت اداری درخواست کند.

·        عدم رعایت مهلت ۱۰ روزه مقرر شده برای ارائه توضیحات توسط ذی نفع و یا  رعایت نکردن آن مهلت یک ماهه ای که کمیسیون فرصت دارد ظرف آن تصمیمش را بگیرد.

·        عدم رعایت فرصت حداکثر دو ماهه ای که باید برای تخریب بنا به مالک داده شود.

موارد ذکر شده همگی موجب نقض رأی کمیسیون در دیوان عدالت اداری خواهند شد.

2- اگر دیوان عدالت اداری تشخیص دهد که در پرونده مطروحه اصلاً نیازی به صدور حکم تخریب نبوده است

کاربر محترم آسا وکیل، دقت داشته باشید که فقط در یک سری از موارد مشخص شده در ماده 100 قانون شهرداری است که کمیسیون می تواند حکم به تخریب را صادر کند.

بنده در ادامه به مهم ترین این موارد اشاره می کنم:

·        اقدامات عمرانی بر خلاف اصول سه گانه فنی، شهرسازی و بهداشتی _ ایمنی باشد.

·        نتوان برای ساختمانی که به طور غیر استاندارد و بدون استحکام ساخته شده تغییرات مهندسی انجام داد و عیب و ایرادش را برطرف کرد.

·        ساختمانی بدون پروانه ساخت، احداث شده باشد.

·        مالک زیر بار پرداخت جریمه تعیین شده توسط کمیسیون ماده 100 نرود. (عدم پرداخت جریمه ماده 100)

·        اگر تغییر کاربری بر خلاف آنچه در پروانه ساخت اجازه داده شده، صورت گیرد.

·        ساخت و ساز در زمین و ملک متعلّق به کس دیگری انجام شود.

·        کاربری به طور غیرقانونی باشد.

تمام این موارد منجر به صدور حکم تخریب شده و در صورت عدم اثبات موارد فوق، دیوان عدالت اداری می تواند حکم تخریب کمیسیون ماده 100 را به چالش بکشد.

3- اگر در تشکیل کمیسیون ماده 100 و یا در رأی صادره توسط این کمیسیون، ایرادات شکلی و قانونی وجود داشته باشد   

الف) طبق قانون، کمیسیون شهرداری باید با حضور سه عضو تشکیل شود. یعنی نماینده ای از وزارت کشور، یک قاضی دادگستری و یک نفر از اعضای انجمن شهر. در غیر این صورت، کمیسیون مذکور اصلاً رسمی نبوده و ایراد شکلی دارد.

همچنین اگر جلسه کمیسیون ماده 100 شهرداری با کمتر از سه نفر تشکیل شود و یا علی رغم حضور هر سه عضو، صورت جلسه توسط همگی آن ها امضاء نشده باشد، ذی نفع می تواند به همین ایراد شکلی استناد کرده و دادخواست ابطال رأی کمیسیون ماده صد شهرداری را به دیوان عدالت اداری ارائه کند.

ب) نوع دیگر ایراد شکلی بر می گردد به این که اعضای کمیسیون بدوی و تجدیدنظر با هم یکسان باشند.

 بنابراین اگر همان اعضای کمیسیون بدوی در تجدید نظر نیز حضور داشته و اقدام به صدور رأی کنند، این رأی قابل ابطال است. چرا که طبق قانون برای رعایت اصل بی طرفی مقام رسیدگی کننده، باید بین اعضای این دو کمیسیون تفاوت وجود داشته باشد.

پ) اگر مقررات شکلی در رأی صادره نیز رعایت نشده باشد، نتیجه اش می شود قابل ابطال بودن رأی مذکور!

به عنوان مثال:

·        رأی کمیسیون ماده 100 در فرم چاپی مخصوصش درج نشود.

·        در متن رأی به مواد قانونی و حقوقی استناد و استدلال نشده باشد.

·        ذکر نشدن شماره پلاک ملک مورد تخلّف.

·         و .  

ت) به پشتوانه یک دلیل دیگر نیز می توان ابطال رأی کمیسیون را از دیوان عدالت اداری تقاضا کرد. آن هم در صورتی است که در صدور رأی، به اسناد، مدارک و حتی سوابق مالک توجهی نشده باشد.

4- ایراد به جریمه تعیین شده توسط کمیسیون

الف) توجه داشته باشید که اگر مقدار جریمه ماده صد شهرداری برای مالک متخلّف بیشتر از مقادیر قانونی باشد می تواند منجر به ابطال این رأی در دیوان عدالت اداری شود.

مقادیر این جرایم باید بر اساس ارزش معامله ساختمان در همان تاریخ تخلّف معین شود و این طور نیست که کمیسیون بتواند هر مبلغی را که دلش خواست به عنوان جریمه تعیین کند.

ب) از طرفی اگر مالک با اراده خود بیاید تخلّفاتش (آن چه که بر خلاف قانون ساخته) که از نوع اضافه بنا بوده را قلع و قمع کند، کمیسیون ماده 100 دیگر حق ندارد حکم به پرداخت جریمه بدهد. اگر چنین کند مالک می تواند برای اعتراض به این رأی به دیوان عدالت اداری برود.

امیدوارم این مقاله به تمامی سؤالات شما پاسخ داده باشد. چنانچه هنوز ابهامی برایتان باقی مانده است می توانید از مشاوره های حضوری و یا بعضاً تلفنی ما در آسا وکیل استفاده کنید.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


آژانس حقوقی آسا وکیل کمیسیون ,ماده ,شهرداری ,مالک ,عدالت ,دیوان ,کمیسیون ماده ,دیوان عدالت ,عدالت اداری ,پرداخت جریمه ,ایراد شکلی ,دیوان عدالت اداری منبع

مشخصات

تبلیغات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

تولید و تعمیر پنجره دوجداره upvc شرکت EQS - صدور گواهینامه ایزو آموزش رایگان دروس ابتدایی و متوسطه ابرک فاکس دانلود خدمات حكاكي و برش ليزري دلسي ليزر اینجا همه چی هست آی تو نیوز